Gør dit hjem mere klimavenligt

Som helt almindelig husejer kan det være en uoverskuelig opgave at få et mere klimavenligt hjem. Hvad har den største effekt? Hvad gør en forskel for klimaet, som du måske endda kan spare nogle penge ved?

Det handler denne artikel om, og vi giver dig både vores bedste tips til de store projekter og de små ændringer i hverdagen, der også har en positiv effekt på miljøet.

Spar på vandet

Vand er en af de helt store klimasyndere i danske hjem, som vi ikke bare kan lade være med at bruge. Både madlavning, opvask, brusebade, tøjvask og rengøring kræver liter efter liter, men med nogle små ændringer kan du hurtigt nedbringe dit vandforbrug.

På den måde sparer du penge på vandregningen, samtidig med at du ikke bruger så mange ressourcer. Hvis du står over for en renovering af badeværelset, bør du gå efter et bruserhoved, der er vandbesparende.

Det fungerer ofte på den måde, at der kommer luft ud samtidig med vandet, så det føles som om, der kommer mere end vand ud af bruseren, end hvad der faktisk er tilfældet. Husk, at når du sparer på vandet, betyder det ikke, at du så kan tage lige så lange bade, som du har lyst til. Når det kommer til vaskemaskine og tørretumbler bruger nyere maskiner for det meste mindre energi, men der er ikke nogen grund til at købe en ny, før den, du allerede har, er udtjent.

Fyld altid vaskemaskinen helt op, så der ikke kan proppes så meget som en strømpe mere derind, og vask på så lav temperatur som muligt. Langt det meste tøj kan sagtens vaskes ved 30-40 grader.

Spar op til 70 procent på varmeregningen

Varme er en anden højdespringer, både når det kommer til energiforbrug og den regning, du skal betale. Inden for varme er der en masse forskellige løsninger, og hvilken, der passer bedst til dig, din økonomi og dit hjem, kan variere meget.

Generelt kan det siges, at du bør tænke over, hvor meget du skruer op for varmen derhjemme. Hvis dine gæsters briller dugger til, når de kommer ind ad døren, kan du godt overveje at skrue lidt ned. Selvfølgelig skal du ikke gå og fryse derhjemme, men der er heller ikke nogen grund til, at du kan gå rundt i T-shirt i december. Hvis du kan få solvarme eller fyre op i brændeovnen med træ, der alligevel skulle fældes, er det nogle rigtig gode bud på en bæredygtig måde at varme dit hus op på.

Overvejer du at få en brændeovn, eller skal du have skiftet den gamle ud, kan det måske være en idé at vælge en CO2 neutral træpilleovn. Du kan spare helt op til 70 procent på varmeregningen ved at vælge denne løsning. Du kan blandt andet vælge en træpilleovn med automatisk optænding, så dit hjem er varmt, når du kommer hjem.

Hvor meget lys skal du bruge?

Elektricitet er overalt i dit hjem. Ved strømafbrydelser bliver du sikkert overrasket over, hvor mange ting der er forbundet til en stikkontakt. Du skal ikke sidde i mørket i din stue og lave ingenting for at spare en smule på de faste udgifter, men med nogle små justeringer kan du gøre en stor forskel.

Du kan starte med at overveje, om du rent faktisk har behov for alle de lamper, du har i dit hjem. Det er okay at have hyggelig belysning, men det kan også tage overhånd. Vælg energirigtige LED-pærer, og sluk altid lyset, når du forlader et rum. Hvis du tager hjemmefra en weekend eller længere, så tag tv og andet, der bruger strøm i standbyfunktionen, ud af stikkontakterne.

Modstrøm hjælper dig til en grønnere hverdag: Skift og følg disse andre råd

Der er mange måder at forbedre ens grønne aftryk på miljøet på. Man kan blive bedre til at huske at slukke lyset, man kan huske at slukke helt på kontakten, hvis man ikke er hjemme i længere tid, og man kan bruge sin føntørrer sjældnere eller i kortere tid. Dette er blot nogle af de gængse regler, men hvis du vil vide mere og dermed blive ”grønnere”, kan du læse videre i dette indlæg, hvor der kommer en række gode råd.

Skift til Modstrøm og bliv grønnere

Selvfølgelig gør det en forskel, hvis du husker at slukke lyset og alle de andre små ting. Mange bække små er nemlig en ting, og hver indsats gør din hverdag grønnere. Men hvis du virkelig vil gøre en forskel, så vær aktiv i dit valg af elselskab. Modstrøm er eksempelvis et elselskab, som slår sig på, at de bliver din sparringspartner inden for energi. De vil altså komme med en lang række brugbare råd til dig, som kan mindske dit vand-, varme- og elforbrug, hvilket medvirker til lavere regninger for dig, ligesom det medvirker til, at du udleder mindre CO2. Læs mere om Modstrøm her, hvis det lyder interessant.

Faktisk er det ganske nemt at skifte elselskab, hvis du er privatkunde. Du kan blot besøge Modstrøm, bare klik her og bed selskabet om at kontakte dig for mere information.

Ændr dine spisevaner

Vestens overforbrug af kød, kylling og lignende er blandt de absolut største årsager til den miljøkatastrofe, som er ved at ske lige nu. Dyrelivet mindskes, der udledes massive mængder af drivhusgasser, og vi er alle sammen skyldnere. Derfor skal du ændre sin spisevaner: Spis mindre kød og undgå madspild.

Det gælder i høj grad om at nedsætte dit forbrug af kød, hvis man gerne vil gøre en forskel. Som sagt er produktion af kød i høj grad negativt medvirkende til den miljømæssige udvikling. Det er af mange årsager, ikke kun fordi køerne udleder drivhusgasser, men også fordi de kræver enormt mange planter og plads til at kunne opdrættes. Af samme årsag skal du nedsætte madspildet. Jo mindre mad du smider ud, desto mindre køber du også på lang sigt. Og husk, at alt gør en forskel.

Kør mindre i bil

En af de helt grundlæggende årsager til den dårlige udvikling af vores klode er vores individuelle forbrug af biler. Vi kører mere end nogensinde før, men heldigvis er vi blevet opmærksomme på problemet. Dette har skabt mange tiltag, som ikke kun indebærer brug af offentlig transport – er du hoppet med på vognen af nogle af disse?

Et eksempel på et tiltag er samkørsel. Hvis du alligevel skal fra København til Århus eller fra Esbjerg og til Herning, så er der god chance for, at andre skal samme vej. Nogle har en bil, andre har ikke. Det har medført platforme som GoMore og delebiler i de fleste områder af landet. Gør brug af disse. Du mister nemlig ikke noget ved det.

Følg disse råd og bliv ”grønnere” allerede i dag.

Vælg de miljø rigtige køkken og rengørings apparater

Der er mange måder at hjælpe til at vores jord også er et dejligt sted at være i fremtiden. Det kan være alt fra kun at støtte miljøbevidste virksomheder, og ikke købe biler der forurener mere end nødvendigt og allerhelst tage cyklen i stedet for et motoriseret køretøj. Det kan også være, at skifte energikilden til huset med grøn energi som jordvarme, solceller og lignende. På det helt store plan er det naturligvis ikke nok, hvad vi gør i vores hjem, og regeringer verden over, er nødt til at træde i karakter, men alting tæller og alt CO2 der bliver sparet er godt.

Et grønt køkken er et godt køkken

Et af de steder, hvor der bliver brugt rigtig meget CO2 er i køkkenet, og derfor er det også et godt sted at begynde. Samtidig kan det også være med til at få dig til at tænke mere over tingene, hvilket i sidste ende også kan give en sundere livsstil.

Det første du kan kigge på, er alt det du kan se. Hvilket vil sine dine hårde hvidevarer, hvis de ellers har nogle år på bagen bruger de meget mere end hvad godt er. En gammel fryser eller køleskab bruger lidt 2-3 gange mere end en ny og energisparende. Røremaskiner og lignende fra KitchenAid osv er blevet populære, og de er da også praktiske, men de bruger meget strøm, og det er både billigere og sundere at gøre det selv. Ælt dejen, rør farsen, pisk fløden, og når du kigger efter hvidevarer så gå efter dem der er Energiklasse A+++.

Vælg det rigtige mad

Et grønt køkken handler dog ikke kun om at skære ned på brugen af maskiner, det handler også om tænke lidt over hvad det er for noget mad man køber, og hvordan man forbruger det. Madspild er nemlig ikke blot dyrt, det er også en stor synder i klimaregnskabet.

Tænk over hvor meget du skal bruge, og køb ikke mere end i bruger, hvilket kan være lettere sagt end gjort. Når det kommer til grøntsager, så lav kompost af det frugt og grønt i smider ud, hvis i har en have. Det kan reducere dit affald drastisk, og det er sundt for jorden.

Derudover er det en god ide at vælge frugt og grønt der så vidt muligt er i sæson, hvis det ikke skal laves i drivhuse og lignende, kræver det meget mere energi. I mange tilfælde er det også sund fornuft at købe dansk produceret frugt. Igen er det dog vigtigt at købe efter sæson, da dansk produceret frugt uden for sæson, kan være langt mere miljøskadeligt end at vælge importeret.

Lad fornuften tale

Generelt er det en rigtig god ide at lade fornuften tale, når det kommer til hvad man skal købe og hvordan man skal tilberede maden. Put flere ting i ovnen på samme tid, kog gulerødderne sammen med kartoflerne i stedet for at bruge to gryder. Det giver mere smag og sparer energi, kort sagt, så kommer man langt hvis fornuften får lov at tale i køkkenet.

3 tips hvis du vil sælge et energivenligt hus

Hvis du er den heldige ejer af et energivenligt hus, og du står i en situation, hvor det skal sælges, så skal du læse nøje med nu. Her i artiklen får du nemlig tre tips til at sælge et energivenligt hus med stor succes. En god artikel for dig, der gerne vil have den højst mulige pris for dit hjem.

Artiklen er skrevet i samarbejde med https://tilstandsrapport-pris.dk/

Hvis alle energi- og varmekilder fungerer, kan du forvente højere salgspris

Sælg ikke et hus, hvor flere energi- og varmekilder ikke fungerer optimalt. Det vil blot give dig et irriterende afslag i prisen, fordi køber har et godt argument i, at ”der så skal bruges penge på at fixe kilderne”. Og det har køber fuldstændig ret i.

Hvis du sørger for, at alt fungerer efter hensigten, så fjerner du et godt argument fra køber – og det betyder alt andet lige, at du kan se frem til den højst mulige salgspris.

Sørg for at bruge ”energivenligheden” som salgsargument

Hvis du ikke bruger husets energieffektivitet- og venlighed som salgsargument, så er du dum. Så enkelt kan det siges. Efterspøgslen efter et energieffektivt hus er stor. Det skal du udnytte. Derfor skal du hellere nævne det en gang for meget end en gang for lidt. Husk at gøre opmærksom på det i alt det salgsmateriale du og din mægler laver.

”Det koster nærmest ingenting at bo i huset”

Du kan med fordel slå på, at det nærmest ikke koster noget at bo i huset. Fortæl, at strømmen er ”gratis”, fordi du har en husstandsvindmølle. Fortæl udgifterne til varme er minimale, fordi har et jordvarmeanlæg. Fortæl, at taget er uhyre god til at holde på varmen. Tænk dig om og du vil pludselig støde på en masse gode salgsargumenter, der kan hjælpe dig med et hurtigt og profitabelt salg.

Kræv en højere salgspris, når huset er energioptimeret

Vi har allerede været en smule inde på det: Hvis du har et energivenligt hus, kan du uden problemer kræve en højere salgspris. Det hænger sammen med, at efterspørgslen efter energivenlige huse er høj. Ligeså snart, at efterspørgslen falder, så bliver det sværere at få en høj salgspris. Derfor gælder det om at benytte sig af tippet omgående. Du ved aldrig, hvornår markedet vender og det bliver ekstra svært for dig at sælge dit hus – energivenligt eller ej.

Ny bolig – juster på de små ting og spar op

Der er ingen tvivl om, at det er dyrt at købe ny bolig. Nogle gange har man bare brug for forandring, eller også er der sket en forandring i ens hverdag, der gør, at man er nødsaget til at flytte. Uanset hvad grunden er til flytningen, ændrer det ikke på det faktum, at det er dyrt. Mange har en opsparing eller lignende, som kan give en et godt tilskud til flytningen. Denne opsparing kan blive endnu større, eller hvis man ikke har en opsparing, kan man nå at få en lille en, hvis man på nuværende tidspunkt ved, at man i fremtiden skal flytte. I denne artikel giver vi dig et par gode tips til, hvordan du med små justeringer kan spare lidt ekstra penge op.

Tjek dit elselskab

Et af de steder, hvor du for alvor kan spare nogle penge, er ved at tjekke op på dit elselskab. Det kan nemlig være, at du betaler meget mere, end du lige står og tror for din elregning. Den bedste måde, hvorpå du finder det billigste og bedste elselskab for dig, er ved at sammenligne priser og ydelser hos de forskellige selskaber. Hvis du gerne vil tænke på miljøet, samtidig med at du sparer penge, kan du klikke her og læse mere om sådan en mulighed. Du behøver nemlig ikke at gå på kompromis med dine behov og krav for at finde et elselskab, som både er billigt og passer dig.

Lav en madplan

Noget andet, der kan spare dig for en del penge hver måned, er hvis du sørger for at lave en madplan hver uge. På den måde skærer du ned på madspild, og du slipper for at skulle gå i butik flere gange om ugen, hvor du risikerer at blive fristet til at købe ting, som du alligevel ikke har brug for. Mange af ens penge går nemlig til mad, som man køber af lyst og ikke af nødvendighed.

Det kan desuden altid betale sig at kigge i tilbudsaviserne. Det er bare med at få købt noget billigt med hjem, og så i fryseren med det. I det lange løb vil det give dig adskillige ekstra kroner hver måned, som du kan lægge på en opsparing.

Benyt den rigtige ejendomsmægler

Når du beslutter dig for at skulle flytte, er det vigtigt at vælge den rigtige ejendomsmægler. Der kan nemlig være stor forskel på, hvem man vælger. Når du skal finde det helt rigtige hjem til dig – og eventuelt din familie – er det vigtigt, at du ikke går for meget kompromis med dig selv og dine behov. Dette kan nemlig i sidste ende resultere i, at du ikke er glad for at bo der, og at du gerne vil flytte igen. De fleste ejendomsmæglere går dog op i at hjælpe dig med at finde noget, som du er tilfreds med, og som opfylder dine krav. Find din ejendomsmægler Aalborg her og få hjælp til at finde den helt rigtige bolig.