Gør dit hjem mere klimavenligt


Som helt almindelig husejer kan det være en uoverskuelig opgave at få et mere klimavenligt hjem. Hvad har den største effekt? Hvad gør en forskel for klimaet, som du måske endda kan spare nogle penge ved?

Det handler denne artikel om, og vi giver dig både vores bedste tips til de store projekter og de små ændringer i hverdagen, der også har en positiv effekt på miljøet.

Spar på vandet

Vand er en af de helt store klimasyndere i danske hjem, som vi ikke bare kan lade være med at bruge. Både madlavning, opvask, brusebade, tøjvask og rengøring kræver liter efter liter, men med nogle små ændringer kan du hurtigt nedbringe dit vandforbrug.

På den måde sparer du penge på vandregningen, samtidig med at du ikke bruger så mange ressourcer. Hvis du står over for en renovering af badeværelset, bør du gå efter et bruserhoved, der er vandbesparende.

Det fungerer ofte på den måde, at der kommer luft ud samtidig med vandet, så det føles som om, der kommer mere end vand ud af bruseren, end hvad der faktisk er tilfældet. Husk, at når du sparer på vandet, betyder det ikke, at du så kan tage lige så lange bade, som du har lyst til. Når det kommer til vaskemaskine og tørretumbler bruger nyere maskiner for det meste mindre energi, men der er ikke nogen grund til at købe en ny, før den, du allerede har, er udtjent.

Fyld altid vaskemaskinen helt op, så der ikke kan proppes så meget som en strømpe mere derind, og vask på så lav temperatur som muligt. Langt det meste tøj kan sagtens vaskes ved 30-40 grader.

Spar op til 70 procent på varmeregningen

Varme er en anden højdespringer, både når det kommer til energiforbrug og den regning, du skal betale. Inden for varme er der en masse forskellige løsninger, og hvilken, der passer bedst til dig, din økonomi og dit hjem, kan variere meget.

Generelt kan det siges, at du bør tænke over, hvor meget du skruer op for varmen derhjemme. Hvis dine gæsters briller dugger til, når de kommer ind ad døren, kan du godt overveje at skrue lidt ned. Selvfølgelig skal du ikke gå og fryse derhjemme, men der er heller ikke nogen grund til, at du kan gå rundt i T-shirt i december. Hvis du kan få solvarme eller fyre op i brændeovnen med træ, der alligevel skulle fældes, er det nogle rigtig gode bud på en bæredygtig måde at varme dit hus op på.

Overvejer du at få en brændeovn, eller skal du have skiftet den gamle ud, kan det måske være en idé at vælge en CO2 neutral træpilleovn. Du kan spare helt op til 70 procent på varmeregningen ved at vælge denne løsning. Du kan blandt andet vælge en træpilleovn med automatisk optænding, så dit hjem er varmt, når du kommer hjem.

Hvor meget lys skal du bruge?

Elektricitet er overalt i dit hjem. Ved strømafbrydelser bliver du sikkert overrasket over, hvor mange ting der er forbundet til en stikkontakt. Du skal ikke sidde i mørket i din stue og lave ingenting for at spare en smule på de faste udgifter, men med nogle små justeringer kan du gøre en stor forskel.

Du kan starte med at overveje, om du rent faktisk har behov for alle de lamper, du har i dit hjem. Det er okay at have hyggelig belysning, men det kan også tage overhånd. Vælg energirigtige LED-pærer, og sluk altid lyset, når du forlader et rum. Hvis du tager hjemmefra en weekend eller længere, så tag tv og andet, der bruger strøm i standbyfunktionen, ud af stikkontakterne.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *